Antti Hämäläinen työskentelee ATA Gearsin teknisessä asiakaspalvelussa. Antti on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja työskennellyt ATAssa yhteensä 11 vuotta, joista teknisessä asiakaspalvelussa 4 vuotta. Ensimmäiset 7 vuotta hän työskenteli tuotannon puolella alkuun koneistajana ja sen jälkeen tuotannon kehittäjänä.
ATAssa myynti ja tekninen asiakaspalvelu muodostavat asiakkaiden ongelmien ratkaisuun erikoistuneita tiiviitä tiimejä. Teknisen asiakaspalveluinsinöörin Antti Hämäläisen vastuulla on teknisiin kysymyksiin vastaaminen ja myyntihenkilöiden apuna toimiminen erityisesti teknisiin laskelmiin liittyen. Antti suunnittelee hammaspyörien hammastuksia asiakkaiden tarjouskyselyiden ja vaihtelevien tarpeiden pohjalta, ja myyjä laskee sitten niiden perusteella tarjouksen. Työ on hyvin pitkälle lujuuslaskentaa. Antin tehtävä on varmistaa, että hammaspyörä on oikea käyttötarkoitukseensa ja joskus on myös uskallettava ehdottaa parempaa ratkaisua, kuin mitä asiakas on osannut pyytää, jos laskelmat niin näyttävät. ”Tuotteiden valmistettavuuden tarkistaminen on asiakastyytyväisyyden kannalta tärkeä osa tätä työtä. Ei pidä luvata jotain sellaista, mitä ei sitten pystytä toteuttamaan”, painottaa Antti.
Tekniseen asiakaspalveluun tulee myös paljon teknisiä tiedusteluita esimerkiksi erilaisista vaurioista tai asennusongelmista. Neuvonta ja konsultaatio hampaiden kosketuskuvioihin liittyen kuuluvat myös Antin vastuulle. Usein on kyseessä tilanne, jossa asiakkaalla on ollut toisen toimittajan hammaspyörä, joka on hajonnut, ja turhautunut asiakas pyytää ATA Gearsia suunnittelemaan tilalle uudet hammaspyörät, jotka kestävät. Laskelmissa pitää aina varmistaa, että hammaspyörä on luokituslaitosten vaatimusten mukainen. Etenkin meriteollisuudessa luokituslaitosten vaatimuksia on seurattava jatkuvasti siltä varalta, että jokin vaatimus päivittyy.
Kenelle tämä työ sopii?
Hammaspyörien suunnittelu on spesiaaliala, johon korkeakoulussa saa vasta perusteet, itse työn oppii vasta ATAssa ja Antti pitääkin oman ammattitaitonsa kehittymisessä tärkeänä tuotannon puolella viettämiään vuosia. Työ on palkitsevaa, kun pystyy ratkomaan asiakkaan ongelmia ja asiakas kiittelee. Tarvetta alasta kiinnostuneille nuorille diplomi-insinööreille olisi ja Antti voi osaltaan suositella työtä mielenkiintoisena: ”Alan imago ei lainkaan vastaa todellisuutta. Moni pitää tätä vanhanaikaisena konepajateollisuutena, mutta todellisuus on kaikkea muuta. Meillä on modernit työkalut ja laskentamenetelmät sekä valmistusmenetelmät 5-akselitekniikoineen. Usein kehitellään itse omia ohjelmistoja ja ratkaisuja asioihin, koska niitä ei valmiina ole. Täällä pääsee käyttämään insinöörin luovuutta parhaimmillaan.”